Breivik: Alleen lessen Hitler hebben me in leven gehouden

Breivik: Alleen lessen Hitler hebben me in leven gehouden

243
1
DELEN
breivik

Hij is nog steeds trouw aan het nazisme, vergelijkt zichzelf met Nelson Mandela en klaagt over koude koffie en magnetronmaaltijden: de Noorse massamoordenaar Anders Breivik heeft de mogelijkheid om zijn ideologieën aan de wereld te verkondigen weer eens met beide handen aangegrepen.

Breivik heeft de Noorse staat aangeklaagd over de omstandigheden waaronder hij gevangen zit, en kwam daarover gisteren in de tot rechtszaal omgebouwde gymzaal van de gevangenis in Skien zelf aan het woord. “Onmenselijk’, noemde hij zijn detentie, die volgens hem bedoeld is ‘om hem te laten sterven’. Hij zei zich ‘als een beest’ behandeld te voelen.

Lessen van Hitler
Het was voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2012 dat Breivik zijn ideeën weer eens aan het publiek kon laten horen. Hij kreeg van de rechter drie uur om duidelijk te maken wat er zoal mis is aan de manier waarop hij gevangen zit. Maar Breivik zou Breivik niet zijn als hij daar niet een lang betoog over zijn wereldvisie en denkbeelden aan vast zou knopen. En zoals altijd ging het over Breivik zelf, en niet over de 77 mensen die hij tijdens aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya heeft gedood of over hun nabestaanden.

Breivik vertelde dat hij al op zijn twaalfde nationaalsocialistische sympathieën had en dat de ‘lessen’ van Adolf Hitler hem de afgelopen jaren door zijn gevangenschap hebben gesleept. “Deze beginselen uit Mein Kampf zijn de enige reden waardoor ik nu nog leef.” Breivik zei ook een nieuwe fascistische partij vanuit zijn gevangenis te willen leiden.

Net als Mandela
Ook vertelde hij zich verwant te voelen met Nelson Mandela en net als de Zuid-Afrikaanse oud-president na zijn vrijlating voor de democratie te zullen kiezen. Een uitspraak die wel heel erg botste met het betoog dat hij vlak daarvoor nog hield over zijn verknochtheid aan het nazisme.

Maar de hoorzitting ging dus eigenlijk over zijn leefomstandigheden in de zwaarbewaakte gevangenis in Skien. Hij zit daar in isolatie en mag alleen contact hebben met gevangenispersoneel en familie. De enige familie die hem tijdens zijn gevangenschap weleens bezocht heeft, is zijn moeder, maar die is al enkele jaren dood. Met zijn vader wil Breivik geen contact.

Recht op meer
Breivik kan in de gevangenis beschikken over drie ruimtes: een slaap- en woonkamer, een studeerkamer en in de derde ruimte kan hij sporten. Ook kan hij buiten een wandeling maken in een voor hem speciaal afgeschermde tuin van 50 vierkante meter. Breivik mag ook zijn eigen eten maken en zijn was doen. Hij mag kranten lezen, tv kijken en heeft een Xbox 360. Hij kan ook gebruiken van een computer, waarmee hij niet het internet op kan.

Maar Breivik vindt dat hij recht heeft op meer. Hij wil niet meer geïsoleerd van de andere gevangenen worden en eist dat hij mailcontact krijgt met andere rechtsextremisten. Verontwaardigd zei hij dat hij tijdens de vier jaar dat hij nu gevangen zit, 885 keer is gevisiteerd, dat hij geregeld handboeien moet dragen en dat hij geen invloed heeft op zijn bezoek.

Hoofdpijn en slaapgebrek
Hij zei dat de eenzaamheid hem mentaal sloopt, en dat hij er hoofdpijn van krijgt en slaapgebrek. Gevangenispsychiater Randi Rosenqvist had daar later tijdens zijn getuigenverhoor een nuchter antwoord op: “Iedereen heeft weleens hoofdpijn”, zei Rosenqvist, waarna hij ook de remedie aandroeg: wat pijnstillers en een glas water.

De rechter liet Breivik zo’n 2,5 uur lang uitrazen, zonder dat zij hem onderbrak tijdens diens politieke uitbarstingen. Dat deed zij overigens ook niet toen hij het had over zijn maaltijden uit de magnetron en het plastic bestek dat hij daarbij krijgt…

[Totaal: 3    Gemiddelde: 3.7/5]

Reacties

Reacties