Erdogan haalt Duitsland van Hitler aan om sterk presidentschap te bepleiten

Erdogan haalt Duitsland van Hitler aan om sterk presidentschap te bepleiten

156
0
DELEN
erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft naar het nazi-Duitsland van Adolf Hitler verwezen om het sterke presidentiële systeem te bepleiten dat hij in Turkije wil invoeren. Dat meldt de Turkse pers.

“In een unitair systeem (zoals Turkije) kan een presidentieel systeem perfect werken. Er zijn vandaag voorbeelden in de wereld en ook in de geschiedenis. U ziet ze bijvoorbeeld in het Duitsland van Hitler”, zei de conservatief-islamitische president donderdagavond aan journalisten bij zijn terugkeer van een werkbezoek aan Saoedi-Arabië.

Erdogan, die Turkije sinds 2002 leidt, eerst als premier en vervolgens als president, wil de grondwet wijzigen om de macht van de president, die vandaag veeleer symbolisch is, uit te breiden, zoals in de Verenigde Staten, Rusland of Frankrijk.

Na de grote verkiezingswinst in november heeft de AK-partij te kennen gegeven graag de grondwet te willen aanpassen. Erdogan wil een presidentieel systeem instellen, in plaats van het huidige parlementaire systeem.

Super-president

Met het nieuwe systeem zou de president ook uitvoerende bevoegdheden krijgen, en niet alleen ceremoniële. ‘Op die manier kan Turkije daadkrachtige stappen zetten,’ aldus Erdogan.

Oppositiepartijen staan wantrouwend tegenover de plannen van Erdogan, die vrezen dat hij van zichzelf een ‘super-president’ van Turkije wil maken. Wel willen de partijen dat de grondwet wordt veranderd, die nu uit 1980 stamt en werd opgesteld na een militaire coup.

Gesprekken met burgers

Om zijn plannen voor een presidentieel systeem voor te leggen aan Turkse burgers, wil Erdogan dat Turkse autoriteiten gaan bellen met ‘zoveel mogelijk’ Turken.

Zeker 500.000 mensen moeten op deze manier hun mening kunnen geven over de grondwetswijziging. Erdogan zegt dat er uiteindelijk sprake moet zijn van ‘een maatschappelijk akkoord.’

[Totaal: 2    Gemiddelde: 4/5]

Reacties

Reacties

online computer hulp

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *