Frans-Belgische grenze dicht maar afgelopen 24 uur zijn al 105 illegalen opgepakt...

Frans-Belgische grenze dicht maar afgelopen 24 uur zijn al 105 illegalen opgepakt in België

276
1
DELEN
vluchtelingen

De ‘jungle’ in Calais is nog niet eens ontruimd, maar afgelopen 24 uur zijn al 105 illegalen opgepakt in België

Bij de extra politiecontrole op de Frans-Belgische grens zijn vandaag al zeker 80 illegale vluchtelingen opgepakt en teruggestuurd naar Frankrijk. Die wilden naar België komen omdat de ‘jungle’ van Calais ontruimd moet worden en ze hoopten om via onze noorderburen naar Groot-Brittannië te trekken. In de rest van België zijn de afgelopen 24 uur nog 25 andere vluchtelingen opgepakt, die voorlopig naar een tijdelijke afdeling van de Dienst Vreemdelingenzaken in Veurne zijn gestuurd.

De ‘jungle’ van Calais, het vluchtelingenkamp waar migranten wachten om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, moet zo snel mogelijk (deels) ontruimd worden. Om die reden ruimen heel wat vluchtelingen nu al hun boeltje op en ze trekken naar ons land om via België naar Groot-Brittannië te gaan.

De vluchtelingen die onderschept worden aan de grens, worden onmiddellijk teruggestuurd naar Frankrijk. De vluchtelingen die verder worden opgepakt, worden naar een tijdelijke afdeling van de Dienst Vreemdelingenzaken in Veurne gestuurd om daarna terug naar Frankrijk te sturen als ze geen asiel willen aanvragen in België.

90 + 25

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verwachtte de extra stroom van vluchtelingen en heeft daarom 290 extra politiemensen ingezet rond de grens met Frankrijk om controles uit te voeren. Bij die grenscontroles zijn vandaag al zeker 80 illegalen, en niet 90 zoals eerst gemeld, opgepakt en teruggestuurd. Dat bevestigt de federale politie aan onze redactie.

Elders in het land, in andere West-Vlaamse gemeenten bijvoorbeeld, zijn de afgelopen 24 uur nog 25 vluchtelingen zonder papieren opgepakt. “In de nieuwe, tijdelijke afdeling van de Dienst Vreemdelingenzaken in Veurne krijgen ze eerst medische assistentie en controleren we of de vluchtelingen geseind staan. Nadien hebben ze twee opties: ofwel blijven ze in ons land en vragen ze asiel aan, ofwel moeten ze terug naar Frankrijk”, zegt een woordvoerder van de federale politie.

Illegalen

Hoelang de extra controles nog nodig zullen zijn, weet niemand. “Hoe sneller we dat kunnen afbouwen, hoe liever”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon aan de redactie. “Maar we doen alles wat nodig is om te vermijden dat er tentenkampen komen in West-Vlaanderen. Daar zijn we al maanden mee bezig, maar de afgelopen weken en dagen is het probleem acuter geworden en moesten we wel extra politiemensen inzetten.”

Bijna alle vluchtelingen die via Calais in ons land aankomen, komen hier toe zonder de juiste papieren. “Het overgrote merendeel wil gewoon in Groot-Brittannië geraken omdat ze denken – vaak wijsgemaakt door smokkelaars – dat het daar beter is en … omdat ze weten dat ze in ons land bot gaan vangen omdat het vaak om economische migranten gaat”, zegt Van Raemdonck. “Je komt het land simpelweg niet in als je niet de juiste papieren hebt.”

 

[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]

Reacties

Reacties