Gaat de werled nu echt naar de klote nu Trump waarschijnlijk voor...

Gaat de werled nu echt naar de klote nu Trump waarschijnlijk voor president gaat

786
0
DELEN
trump

Ook hier heb ik er al veel over geschreven, omdat er veel vanaf hangt. Waarbij mijn insteek echter afwijkt van wat u bij de ‘mainstream’ publicaties tegenkomt. Daar gaat men er toch een beetje vanuit dat het eigenlijk grotendeels theater is, en dat de uitkomst van de uiteindelijke verkiezingen weinig om het lijf heeft. Hooguit hier of daar een ander ‘accent’. En een andere ‘stijl’. Het ‘Obama-effect’, zeg maar. Hoge verwachtingen scheppen, die vervolgens niet worden waargemaakt.

Hillary timmert niet zo opzichtig aan de weg als Obama destijds. Ze belooft geen ‘change‘, omdat ze ook wel weet dat niemand daar nog in gelooft. Maar haar entourage, en de ‘mainstream‘ pers laten geen kans voorbij gaan om te benadrukken dat het vreselijk opwindend is als de VS deze keer een VROUW zouden kiezen. Mij boeit slechts de vraag of de volgende president doorgaat met die wereldwijde oorlogvoering, en het streven naar ‘regime-change‘ in landen die niet luisteren naar ‘Washington/Wallstreet‘, of dat we iemand krijgen die het roer omgooit, en stopt met het verspillen van triljarden aan die megalomane projecten.

Daarnaast zijn er uiteraard ook kwesties van binnenlands belang die mij interesseren, en waarover ik een mening heb. Maar ik ben Europeaan, en geen Amerikaan. Dus hoe ze hun binnenlandse bestuur regelen, en of ze de grip die het roof-kapitalisme op die samenleving heeft aanpakken, of ze de ‘surveillance-state‘ willen uitbreiden tot iedere illusie van vrijheid en ‘privacy‘ er uit is gerost, blijft toch primair hun zaak.

Verder ben ik een liefhebber van het ‘spel’, in die zin dat ik er geen bewondering voor heb als mensen met ‘dirty tricks‘ de ‘top of the heap‘ bereiken, maar het wel fascinerend vind. En leerzaam, omdat het mij veel leert over de wijze waarop mensen functioneren binnen een samenleving. Hoe die samenleving erdoor wordt versterkt, of geschaad. En waar het breekpunt ligt, als de destructieve activiteit te groot wordt.

Niet alle destructieve tendensen zijn geregisseerd. Daarin verschil ik met degenen die overal de hand van een ‘wereldregering‘ zien. Dat alles overstijgende complot tegen de mensheid. Maar dat er een stel volstrekt meedogenloze, cynische ‘poppenspelers‘ actief zijn in dat militair, op papier, machtigste land, dat is volstrekt helder. En niet van recente datum. Daarbij zijn ogenschijnlijke tegenspelers in sommige gevallen loten aan dezelfde boom. En ik voel veel voor de theorie dat de beide politieke partijen die in de VS de dienst uitmaken de afgelopen jaren ‘twee handen op één buik‘ waren, die kandidaten presenteerden die, eenmaal verkozen, niks te vertellen hebben. Omdat dat overeenkomt met wat ik waarneem. Dat lijkt sterk op de theorie van een ‘wereldregering‘, maar komt uiteindelijk niet verder dan wat beschreven wordt als ‘Deep State‘, een machtsstructuur die veel minder precies is gedefinieerd, en geen formele leiding kent.

De alles overheersende vraag op dit moment is eigenlijk of Donald Trump, die in eerdere interviews al vertelde dat zijn publieke imago wordt gedicteerd door ‘effectbejag‘, onderdeel is van het systeem dat de Democraten en Republikeinen de afgelopen decennia hebben op- en uitgebouwd? Of dat hij dat systeem bedreigt? Het simpele feit dat iedereen en alles binnen de Republikeinse Partij in rep en roer lijkt door de stormachtige opkomst van de ‘onroerende goed magnaat‘, overtuigt niet. Obama leek ook zo’n ‘buitenbeentje‘, maar ontpopte zich als ‘loyale soldaat‘. Trump is zeker geen Ron Paul. En het is zeer de vraag of hij, eenmaal president, degene is die ‘Truth to Power‘ zal durven spreken. Op dit moment is het allemaal volledig vrijblijvend. Beloften gedaan tijdens verkiezingen zijn voor de ‘mainstream‘ kandidaten ‘leugentjes om bestwil‘. En niet alleen in de VS.

Niet alleen de leiding van de Republikeinse partij maakt veel werk van de strijd tegen Trump als lijsttrekker. Zoals ik al schreef manoeuvreert ook de kliek rond Hillary om Trump uit te schakelen nog vóór hij de nominatie op zak heeft. En het internationale ‘hackers-collectief‘ dat zich presenteert als ‘Anonymous‘ roept op tot ‘total war‘ tegen Trump. Beetje ongelukkig gekozen term wellicht? Nou is al veel langer de vraag wie of wat er schuil gaat achter die groep inbrekers, sinds bekend werd dat ze door overheden in de ‘Five Eyes‘-landen werden gemanipuleerd, en nageaapt.

Inmiddels wemelt het van de hele en halve complot-theorieën, en theorieën in de ‘alternatieve media‘ die moeten verklaren hoe het mogelijk is dat iemand die flirt met fascistoïde opvattingen, en groepen in de samenleving, zoveel steun weet te verwerven. Maar dat is een ‘gelopen race‘. Zelfs als dat kwartje nu valt, resulteert dat niet in een ‘reset‘. Daarvoor is er teveel geïnvesteerd. De grote vraag is nu, of het OOIT weer gaat lukken die geest terug te krijgen in de fles, zonder oorlog? En dat bezorgt mij de koude rillingen!

Zoals u weet, heb ik geen vertrouwen in de predicties van de ‘mainstream‘ economen. En vrees ik dat de Centrale Banken hun kruit verschoten hebben, met dramatische consequenties voor de burgers in, met name, de westerse, kapitalistische wereld. Ik heb geen kristallen bol, en ik bezweer u dat ik het liever mis heb, deze keer. Maar op de golven van dat expansionistische wensdenken, de kostbare oorlogen en ‘regime-change‘ operaties waar we verslaafd aan zijn geraakt, en de risico’s van een oncontroleerbare migratiestroom, gaan de gigantische schulden die we hebben opgebouwd ons parten spelen. En dan?

De man van Hillary werd president door te hameren op de staat van de economie in zijn campagne tegen Bush sr.. Vervolgens legde hij het fundament onder de sloop van de economie, door banken de vrije hand te geven. Als die verwachte ‘downturn‘ komt voor er een nieuwe president gekozen is, is Hillary ‘gezien‘. En die kans, dat het systeem ‘breekt‘ in 2016, is groot. Ik voorzie dan nog eerder een burgeroorlog, of een staatsgreep en ‘blinde‘ repressie, die uitmondt in gewapende conflicten, dan dat Trump de kans krijgt om ‘Washington‘ op te ruimen, en een frisse start te maken. De weerstand die hij oproept, en die zijn tegenstanders genereren, is nu al  groot om weg te ebben in een afwachtende houding. Geheel los van de vraag of je dan blij zou moeten zijn als hij wél een kans kreeg, via een ‘Hindenburg-actie‘ binnen de Republikeinse partij.

Daarmee vergelijk ik Trump nog niet met Hitler, maar wel de situatie in de VS op dit moment als vergelijkbaar met de situatie in de ‘Weimar-Republiek‘ van voor de oorlog. Vele verschillen, maar mij gaat het om de ‘mindset‘ van de bevolking, die geen vertrouwen meer heeft in ‘de politiek‘. Een fenomeen dat we ook in Europa zien. En geen ‘Roosevelt‘, met zijn ‘New Deal te bekennen. Want Hillary is niet uit dat hout gesneden, en Sanders redt het niet. Daarbij gaat méér ‘Keynes‘ niet werken om de gemoederen tot bedaren te brengen. Het is ook geen 1932, op die tijdschaal, maar eerder 1939, omdat de FED de oplossing van de financiële crisis van 2008 naar de toekomst heeft verschoven, en Obama uit het raam bleef staren.

In die context valt niet uit te sluiten dat de meer cynische krachten in de VS, en elders in de westerse wereld, plannen smeden om zo’n ineenstorting van het gekoesterde systeem te voorkomen, door een ‘preventieve oorlog‘ met Rusland, China en Iran uit te lokken. Teneinde de ‘blik‘ van het volk op de ‘vijand buiten‘ te kunnen richten, terwijl men de bezem door de Augiasstal haalt. Dat is ziek. Maar u wilt mij toch niet vertellen dat wat we zien in deze voorverkiezingen gezonde concurrentie is om de gunst van de kiezer?

[Totaal: 5    Gemiddelde: 5/5]

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *