Is Obama een wolf in schaapskleren?

Is Obama een wolf in schaapskleren?

971
0
DELEN
oorlog

Obama bekritiseerde Rusland tijdens een persconferentie als volgt: ‘If somebody’s strong, then you don’t have to send in your army to prop up your ally’.

Het kwam hem op voorspelbare kritiek te staan. Maar laat mij een poging wagen om die uitspraak in het juiste perspectief te zetten. Althans, zoals ik hem begrijp, kijkend naar de wijze waarop Obama de afgelopen zeven jaar te werk is gegaan, tegen de achtergrond van zijn verkiezingsbeloften.

Veel mensen werden op het verkeerde been gezet door die verkiezingsretoriek. Met inbegrip van het comité dat de ‘Nobelprijs voor de Vrede‘ toekent. Men dacht dat deze eerste zwarte Amerikaanse president een ‘duif‘ was. Maar hij was een ‘wolf in schaapskleren‘. In elk geval voor degenen die hem verkeerd hadden begrepen. En nu nog steeds niet begrijpen waar hij in Godsnaam mee bezig is.

Obama ziet zichzelf als een ‘moderne‘ wereldleider. Meer een manager van een grote multinational, die de domme kudde werknemers een bepaalde kant op moet zien te krijgen. De ‘herder‘, zo u wilt, die niet voorop gaat in de strijd, maar ‘van achteren‘ het hele zooitje het ravijn in duwt, dat hij niet kan zien, omdat hij zo ver van de realiteit staat. ‘Leading from behind‘. Waarbij hij zich laat assisteren door zijn ‘honden‘. De geheime diensten, ‘Special Forces‘, en geselecteerde vertrouwelingen in landen die er om bekend staan dat ze doorbijten als een schaap er een eigen mening op na blijkt te houden.

Hijzelf staat onder contract van ‘Wallstreet‘, en moet ‘leveren‘. En hoewel hij voor de camera’s graag de humane CEO uithangt, in de hoop dat de kudde hem zal gehoorzamen zonder dat zijn ‘honden‘ in actie hoeven te komen, moet het product wel op tijd klaar zijn. ‘Deadlines‘ in het bedrijfsleven, werden bij hem ‘red lines‘. Maar als een doel gehaald is, betekent het nog niet dat het werk gedaan is. Dan verschijnen er nieuwered lines‘ in beeld, want er moet ‘vooruitgang‘ worden geboekt. Die NAVO moet groeien! ‘Progressie‘. Hij is tenslotte een ‘progressieve‘ president. En zolang er ergens in de wereld nog schapen zijn die zich onttrekken aan zijn kudde, is er werk aan de winkel.

In de Atlantische wereld volop schapen die zich graag ‘van achteren‘ laten leiden. Het geeft hen de illusie van zelfstandigheid en een ‘pioniersgeest‘. Ook al hebben ze niks te zeggen, en leidt de weg die voor hen is uitgestippeld over dorre vlakten, en richting het ravijn. Terwijl er elders volop grazige groene weiden zijn. Maar die hebben een andere bestemming. Dat zijn de golf-terreinen, en parken voor de recreatie, waar een steeds kleiner wordende groep mensen die succesvol zijn in de ‘Wallstreet-wereld‘ kan genieten van een ‘welverdiende vakantie‘ in ‘exclusieve resorts‘.

Dat botst keihard met concurrenten in de wereld, waar leiders ‘voor hun troepen gaan staan‘, en hen vragen te volgen op basis van een ‘klip-en-klare‘ visie, geënt op de belofte van een hogere welvaart, en bijbehorende veiligheid voor iedereen. Leiders die het volk, dat gevraagd wordt hen te steunen, niet ‘van achteren‘ opdrijven, terwijl die leiders zich in de rug gedekt weten door hun ‘honden‘, maar die met hun rug naar het volk staan. Die, al dan niet terecht, blaken van zelfvertrouwen, en geen mes in hun rug verwachten. Behalve van ‘regime-change agenten‘ van hun concurrenten.

Die laatste opzet gaat er vanuit dat het volk zelf de leider beschermt, en geen bedreiging voor hem of haar vormt. Maar mocht er iets gebeuren, dan staat er achter hem of haar een groep klaar die het stokje overneemt waar het viel, en doorgaat op de ingeslagen weg, zolang de visie goed is, en de leiders zich niet terug laten zakken, terwijl het volk wordt afgeslacht. Het probleem met ‘leading from behind‘ wordt daarmee direct zichtbaar. Als de herder wegvalt, is de kudde reddeloos verloren. Goede kans dat het in eerste instantie niet eens wordt opgemerkt. Terwijl de honden maar een beetje op eigen houtje om zich heen beginnen te bijten.

Obama vindt Poetin zwak, omdat die zijn nek uitsteekt, en met eigen troepen (lees: zelf) het strijdperk betreedt, inplaats van zijn ‘honden‘ te sturen. En dan ook nog niet eens, zoals Bush, vanuit een positie van ongeëvenaarde macht, maar als ambitieuze ‘underdog‘. Obama ziet de ingreep van Poetin in Syrië daarom als een zwaktebod. Een noodgreep. Als Poetin een sterke leider was geweest, zo is zijn redenering, had hij Iran gestuurd, maar was hij zelf lekker thuis gebleven, om te zien hoe die slachtpartij zich ontwikkelt. Dito in Oekraïne. Eigen troepen inzetten om aanslagen op de Krim te voorkomen, en de burgerbevolking te beschermen. Hoe haalt die maffe Rus het in zijn hoofd? Zeker nooit de ‘Business School‘ doorlopen? Alle ‘moderne‘ management technieken gemist?

Het zal u niet verbazen dat ik geen fan ben van die ‘moderne‘ technieken, die wel erg ‘slim‘ lijken, maar ook in het bedrijfsleven uiteindelijk leiden tot een onontwarbare knoop van afdelingen die elkaar 24/7 voor de voeten lopen, en een volstrekt onevenredig beslag leggen op de middelen van de onderneming. Al helemaal als de ‘herder‘ grossiert in zwaar overtrokken ‘bonussen‘ voor zichzelf, en zijn naast medewerkers. Met een goed ‘PR-bureau‘ kom je een heel eind. En dat is de rol van de Atlantische MSM in onze ‘moderne‘ maatschappij. Maar uiteindelijk komt de drek toch door de kieren zetten. Of een groep schapen merkt dat er wel degelijk ‘groene weiden‘ zijn, waar het gras mals is, maar waar je wel op moet passen voor rondvliegende golf-ballen.

De term ‘Leading from Behind werd in de politieke context kennelijk als eerste gebruikt door Nelson Mandela. Maar ik hoop dat u het met mij eens bent dat Mandela weliswaar een bescheiden man was, maar allesbehalve een ‘manager‘ in de hiervoor beschreven betekenis. Het plagiaat van ‘moderne‘ westerse politici is hier ‘PR-olie‘ om de oorlogsmachine mee te smeren. Bescheidenheid komt niet in het woordenboek van Obama, of enige andere Amerikaanse leider voor. Ze zijn ‘exceptioneel‘, en dragen het met overtuiging uit.

Doe mij maar de ouderwetse ondernemer. De man of vrouw met visie en durf, en geloof in eigen kunnen, die ‘voor de troepen gaat staan‘, en ‘op de kleintjes let‘, zonder het personeel uit te melken. Met een scherp oog voor goede krachten, en een ‘hands-on‘ mentaliteit. Geen tijd voor golf, en wars van ‘PR-stunts‘ om een inferieur product te verkopen aan klanten die hij of zij juist voor zich wil winnen met kwaliteit en service. Maar waar vindt je die nog in het westen……..

[Totaal: 22    Gemiddelde: 4.5/5]

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *