Obama voegt daad bij het woord: VS is begonnen met bombarderen van...

Obama voegt daad bij het woord: VS is begonnen met bombarderen van IS in Libië

336
0
DELEN
Libie
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst bombardementen uitgevoerd in Libië. Eén van de doelen was een kamp van Islamitische Staat, dicht bij de grens met Tunesië. Eind januari gaf president Obama zijn veiligheidsadviseurs opdracht om Islamitische Staat in Libië en landen daaromheen harder aan te pakken. Zo wil hij voorkomen dat de terreurgroep zich verder uitbreidt. 

Bij de bombardementen zijn zeker dertig doden gevallen, en volgens persbureau Reuters zelfs 41. Het persbureau heeft gesproken met de burgemeester van de stad Sabratha, op zo’n 60 km van Tripoli. Eén van de gebombardeerde IS-kampen ligt daar in de buurt.

Vooral IS-rekruten

De doden in dat kamp zouden vooral Tunesische rekruten zijn van IS. De vliegtuigen bestookten onder anderen een Tunesiër, Noureddine Chouchane, die ervan wordt verdacht een belangrijke steunpilaar te zijn van de soennitische extremisten van IS in Libië. Hij zou betrokken zijn geweest bij twee bloedige aanslagen die vorig jaar in Tunesië werden gepleegd op toeristen, onder meer die op het strand in Sousse en een museum in Tunis. Het is niet bekend of de Tunesiër onder de slachtoffers is.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse regering 200 miljoen dollar extra wil uittrekken voor militaire operaties tegen terreurgroepen in Noord-Afrika. Daarbij zocht de VS steun bij NAVO-partners om Libië te kunnen aanvallen. Britse, Italiaanse en Amerikaanse drones hebben de afgelopen tijd al veelvuldig boven Libië gevlogen om inlichtingen te verzamelen over IS-doelwitten.

Meer aanvallen aangekondigd

Islamitische Staat (IS) heeft de afgelopen weken de aanvallen op de installaties van de grote oliehavens aan de Libische kust opgevoerd. De oliehaven van Ras Lanuf is deze maand al meerdere keren door de extremisten van IS aangevallen. Ze richten daarbij behoorlijk wat schade aan: alleen al afgelopen maand ging in en rond Ras Lanuf het equivalent van ongeveer een miljoen vaten olie in vlammen op door de gevechten. Het Libische staatsoliebedrijf liet weten dat de olieterminal, die al sinds december 2014 dicht is, nog lange tijd gesloten blijft vanwege de grote schade.

IS heeft in een verklaring meer aanvallen op olieopslag en -installaties aangekondigd. Naast Ras Lanuf behoren ook onder meer al-Sidrah, de andere grote oliehaven, en de havens van Brega, Jallo en Tobroek tot de doelen. De haven van al-Sidrah is ook recent meerdere keren door IS aangevallen. De extremisten opereren veelal vanuit de stad Sirte, die geheel in hun handen is.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *