Rapport Bellingcat: Russische daders MH17 met naam en toenaam

Rapport Bellingcat: Russische daders MH17 met naam en toenaam

988
1
DELEN
MH17

Het onderzoeksplatform van burgerjournalisten Bellingcat publiceert vandaag nieuwe gegevens van mogelijke daders achter het neerhalen van MH17. Bellingcat houdt de 53ste anti-luchtdoelbrigade uit het Russische Koersk verantwoordelijk voor het neerhalen van MH17.

Het platform schermt met de identiteit van mogelijke leden van de BUK-bemanning die de raket afgeschoten zouden hebben, tot de hoogste commandant van de brigade.

Bellingcat is daarvoor diep in de archieven van de Russische sociale media gedoken. Het heeft daarbij vooral gebruik gemaakt van foto’s en posts op VKontakte, het Russische Facebook.

Naam en toenaam
Van een mogelijke BUK-bemanning tot aan de hoogste brigadecommandanten wist Bellingcat online sporen te vinden. Het rapport leest als een privébezoek aan de kazerne en brengt tegelijk ook de commandostructuur van de Russische 53ste anti-luchtdoelbrigade van Koersk in kaart.

De lagere rangen zijn geanonimiseerd, de top is met naam en toenaam in het rapport gepubliceerd. De lijn van verdachten wordt tot aan het Kremlin doorgetrokken. Volgens de burgerjournalisten is de Russische president Poetin eindverantwoordelijk voor het zenden van een BUK-eenheid naar Oekraïne en daarmee schuldig aan de dood van 298 passagiers aan boord van MH17.

Geen waterdicht bewijs
Bellingcat heeft al in meerdere publicaties gewezen op mogelijke betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van MH17. Maar ook in dit rapport worden wederom geen waterdichte bewijzen geleverd. Het onderzoeksplatform geeft zelf aan te werken volgens het principe van de ‘plausibele hypothese’. Het resultaat is een rapport vol met beweringen en aannames: het zou kunnen dat…

Bellingcat heeft de onderzoeksresultaten overgedragen aan de Joint Investigation Team. Die internationale groep van onderzoekers onder leiding van Nederland is belast met de schuldvraag en hoopt in de tweede helft van dit jaar het eindrapport over de daders achter het neerhalen van MH17 te publiceren.

[Totaal: 8    Gemiddelde: 1.4/5]

Reacties

Reacties