Ruzie EU over vluchtelingencrisis loopt hoog op en Griekenland wordt genaaid

Ruzie EU over vluchtelingencrisis loopt hoog op en Griekenland wordt genaaid

157
0
DELEN
VVD

Opnieuw chaos en onenigheid in de EU over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Zo erg, dat Griekenland vandaag zijn ambassadeur terugtrekt uit Oostenrijk. Lukt het de EU nog om eensgezind een oplossing te vinden voor het probleem? Of valt de unie uiteen? We vragen het drie experts.

Wat is er nu weer aan de hand?
De Grieken werden gisteren niet uitgenodigd bij een overleg tussen Oostenrijk en negen Balkanlanden. Die zijn de stroom vluchtelingen zat die uit Griekenland komt. Het duurt ze te lang om op maatregelen van de Europese Unie te wachten. De EU is volgens hen besluiteloos. De tien landen dreigen nu hun grenzen volledig te sluiten als er niet snel wat verandert.

Griekenland kreeg al een voorproefje van wat dat betekent. Macedonië sloot recent de grenzen voor Afghaanse vluchtelingen. Daardoor stranden nu duizenden vluchtelingen extra in Griekenland.

Een ‘vijandelijke actie’, noemde de Griekse premier Tsipras het overleg tussen Oostenrijk en de Balkanlanden. De Griekse ambassadeur in Oostenrijk moet terug naar Athene. En Tsipras laat weten: als andere landen geen vluchtelingen toelaten, zal Griekenland op de migratietop van de EU volgende maand alle besluiten vetoën.

Volgens Griekenlandcorrespondent Marloes de Koning is dat geen loos dreigement: “Tsipras deinst niet terug. Hij durft hoog spel te spelen.”

Waarom reageren de Grieken zo furieus?
Griekenland draagt de zwaarste lasten en voelt zich in de steek gelaten, zegt Judy Dempsey van het Carnegie Instituut in Brussel. “Bijna een miljoen vluchtelingen kwamen vorig jaar aan, maar Europese hulp is er weinig. Dat Griekenland boos is, is niet meer dan terecht.” Marloes de Koning: “Vorig jaar zouden de Europese landen 66.000 vluchtelingen overnemen van Griekenland. Maar wat blijkt: tot nu toe zijn er maar 295 vluchtelingen opgenomen.”

Lukt het nog een Europese oplossing te vinden?
Een spannende race, zegt Europadeskundige Hans Vollaard over de machtsstrijd die nu gaande is. In de ene baan lopen landen als Duitsland en EU-voorzitter Nederland. Zij zetten zich in voor een Europese oplossing. In de andere baan veel Oost-Europese landen. Die zeggen steeds vaker: “Wij gaan onze eigen gang. Als we dat niet doen, kost het ons banen, kiezers, geld en onze cultuur.”

Wie die race gaat winnen, is volgens Vollaard moeilijk te zeggen. Maar hij denkt dat de EU nog wat tijd is gegund om de migratieproblemen te managen. De bal ligt bij onze oosterburen. “Duitsland is en blijft een machtig land. Zolang Duitsland zegt: wij blijven dit coördineren, dan is er een kans.”

Dempsey is veel pessimistischer: “De sfeer in Brussel is bedorven. Ik heb nog nooit zo’n gebrek aan leiderschap gezien. Het is verbijsterend. De aanpak van de crisis is een complete mislukking. En zelfs als er nieuwe afspraken komen, wat dan? Het probleem is dat die afspraken nooit ingevoerd worden. Iedereen negeert ze, zoals met het verdelen van de vluchtelingen gebeurde.”

Zien we de EU uit elkaar vallen?
Judy Dempsey denkt van wel. “Sorry dat ik bot moet zijn, maar de EU valt uit elkaar. Die is nog nooit zo zwak geweest. Sommigen zeggen: een crisis brengt het beste in de EU naar boven. Maar nu zie ik alleen het slechte. Volgens mij heeft de elite in Europa niet door hoezeer de EU beschadigd raakt door de vluchtelingencrisis. Dit is veel erger dan de financiële crisis. Dat was een veel abstracter probleem. Deze crisis is veel zichtbaarder. Dit gaat over mensen die hierheen komen.”

Europadeskundige Vollaard ziet het minder zwart in. “Ook de Oost-Europese landen willen niet uit de EU stappen. Dat zou ze te veel kosten. En de EU is nodig als een platform om te discussiëren.”

De EU, zegt hij, is ‘van de afdeling doorstrompelen’, ook als het gaat om migratie. “Maar dat is niets nieuws. Zo ging het ook met de financiële crisis. Uiteindelijk is het een proces van half-affe afspraken en kleine stapjes. Het gaat met heel veel moeite, maar toch… ze blijven praten.”

[Totaal: 5    Gemiddelde: 4.4/5]

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *