Wanneer ben je rijk, en lacht het leven je toe?

Wanneer ben je rijk, en lacht het leven je toe?

388
1
DELEN
asielzoekers

Vraag dat aan een asielzoeker, die na een barre tocht uitgeput op een kampeerbed in een heerlijk verwarmde tent ergens in een opvangkamp in Nederland neerploft, en je krijgt een ander antwoord dan van Lloyd Blankfein, CEO van Goldman Sachs. Om die reden is het aanmatigend, en gestoeld op illusies, als een ‘kinderombudsman‘ zich in de discussie over de opvang van asielzoekers stort met een vernietigend oordeel over het lot van de kinderen in die centra. Hun situatie nu is onvergelijkbaar met de situatie die ze, met gevaar voor lijf en leden, achter zich hebben gelaten.

In de ogen van de ‘ombudsman‘, academisch geschoold in ‘verwennen‘, en grootgebracht in een maatschappij waarin kinderen vanaf de geboorte wordt geleerd wat hun rechten zijn, zonder dat iemand het ooit over plichten heeft, dreigt deze groep een ‘verloren generatie‘ te worden, omdat hen (nog) geen identieke leefomgeving wordt geboden als hun leeftijdsgenootjes die hier zijn geboren, en getogen.

We weten echter niet welke eisen de samenleving van de toekomst aan de mens zal stellen, maar het is zeker niet onmogelijk dat de kinderen van een asielzoeker daar beter tegen zijn opgewassen dan die van u en mij. Onze ‘prinsjes‘ en ‘prinsesjes‘, opgevoed met de ‘kindertelefoon‘, een eigen ‘ombudsman‘ aan hun zijde, en ouders die bereid waren zich tot vér over hun oren in de schuld te steken om hen een leven in weelde te kunnen bieden, lopen flinke risico’s.

In de VS, bijvoorbeeld, blijkt dat $1.2 biljoen van de $3.2 biljoen aan ‘assets‘ die de overheid op de balans heeft staan bestaat uit nog niet afbetaalde leningen van studenten, die dat geld leenden voor hun studie. Westerse landen in het algemeen verzuipen in de schulden en lange-termijn verplichtingen die voortvloeien uit de sociale wetgeving. Ook de burgers en bedrijven gaan gebukt onder torenhoge schulden.

Dat we, in meerderheid, leven in een wereld die niet bestaat, als we de schulden in mindering brengen, en ook niet kan bestaan, is niet de schuld van ‘iemand‘. De belangrijkste profiteurs zijn, in meerderheid, zelf ook slachtoffer, vrees ik. Zo oogt het niet voor de mensen die met de rekening blijven zitten als er weer ergens een bank of bedrijf omvalt. Maar ook die groep, zwemmend in de voorrechten, wordt geleefd. We hoeven niet direct medelijden met hen te hebben. Maar het zijn net zulke ‘zombies‘ als u en ik. Ingevangen door een ‘wetenschap‘ die geen specifiek doel heeft, behoudens ‘inkomsten genereren‘. In die zin, dat de technieken die worden ontwikkeld om mensen te beïnvloeden om te ‘consumeren‘ tot ze er bij neervallen nou eenmaal geld kosten. Want de firma’s die er hun ‘bottom-line‘ mee voeden zijn ‘commerciële ondernemingen‘. U kent dat wel: ‘Beursgenoteerd‘.

Daarmee doel ik op ‘Google‘, in het bijzonder. En wel omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ‘zoekmachines‘ de macht hebben om ons te vertellen hoe we moeten stemmen bij verkiezingen, welke opinies we er op na moeten houden aangaande actuele zaken, en welke ‘lifestyle‘ écht iets voor ons is. En de zittende elite toegang heeft tot het geld dat nodig is om dat systeem te smeren. Namelijk ons belastinggeld, aangevuld met donaties van de hyper-rijken.

Die ‘consensus-fabriek‘ houdt echter geen rekening met onze zuiver economische belangen, maar luistert naar de lieden die de ‘breedste beurs‘ hebben, waarmee de ‘optimilization‘ wordt betaald die garandeert dat we ‘Product X‘ kopen, of stemmen op de kandidaat van ‘Wallstreet‘, die het meeste te verteren heeft, en daarom bovenaan verschijnt als we ‘Googlen‘. Het doet ons alle elementaire kennis vergeten, in ruil voor een leven in een zeepbel die appelleert aan onze meest basale gevoelens, die we niettemin verdedigen als zuiver rationeel, omdat we menen zeker te weten dat we daar de juiste argumenten voor hebben. ‘Google‘ zegt het.

Of je rijk bent als je meent rijk te zijn, daar kunnen we nog een aardige boom over opzetten. Maar daarvoor zijn ‘ouderwetse‘ (échte) rationele argumenten en onomstotelijke feiten een vereiste. En die vinden we eerder steeds minder in de wereld van ‘Google‘, helaas……….

De fabriek die gelukkige ‘Prinsjes‘ en ‘Prinsesjes‘ voortbrengt, wacht hetzelfde lot als de CBS-prognoses, V&D, en ‘Perry-Sport‘, vrees ik.

[Totaal: 4    Gemiddelde: 2.3/5]

Reacties

Reacties