Wie gelooft die mensen nog?: NAVO-missie Egeïsche Zee ‘gaat geen bootjes terugduwen’

Wie gelooft die mensen nog?: NAVO-missie Egeïsche Zee ‘gaat geen bootjes terugduwen’

346
1
DELEN
asielzoekers

De NAVO heeft besloten om marineschepen in te zetten in de strijd tegen mensensmokkelaar tussen Turkije en Griekenland. De ministers van Defensie hebben daar donderdag hun fiat aangegeven.

‘Het bestrijden van mensensmokkel is de beste manier om concrete resultaten te boeken op humanitair vlak,’ zegt de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter.

Hoe en wat precies moet de komende tijd nog duidelijk worden. Militaire planners gaan bestuderen wat de mogelijkheden zijn. Zij komen op korte termijn met een advies over de uit te voeren missie.

Kustwacht

Duidelijk is wel dat de missie is gericht tegen mensensmokkelaars, die de vele migranten vaak voor veel geld in gammele bootjes overzetten. Het plan is dat de NAVO-schepen informatie verzamelen en die dan overhandigen aan de Turkse en Griekse kustwacht.

Dat gebeurt allemaal in samenwerking met Frontex – een agentschap van de Europese Unie (EU) dat de gezamenlijke Europese buitengrens moet bewaken. Deze samenwerking is ‘cruciaal’ voor Nederland. We zijn in elk geval bereid ons steentje bij te dragen, zei premier Mark Rutte (VVD).

ensensmokkel

In de Middellandse Zee varen al drie fregatten en een tanker onder NAVO-bevel voor een antiterrorismeoperatie. Die gaan nu ook taken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee. Maar meer vaartuigen en mankracht zijn noodzakelijk.

De Duitse defensieminister Ursula von der Leyen zegt dat de missie zo snel mogelijk van start moet gaan.

Dat is ook wat NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg voor ogen heeft. De vaartuigen die er nu al zijn, gaan ‘zonder uitstel’ ook surveillancetaken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee, aldus de Noor.

In gebreke

Maar, zegt hij: het is niet de bedoeling dat de boten van migranten worden teruggeduwd. Het gaat puur om de ‘aanpak van mensensmokkel’. ‘Het is belangrijk om snel te handelen, iedereen moet een bijdrage leveren aan een oplossing voor de migratiecrisis,’ zegt hij volgens BBC News.

Het voorstel tot de missie was afkomstig van Griekenland, Duitsland en Turkije. Vanuit het laatstgenoemde land vertrekken de meeste bootjes naar de Griekse kust. Ankara heeft toegezegd meer te doen tegen mensensmokkelaars en de migrantenstroom, maar tot dusver vindt de EU dat de Turken in gebreke blijven.

Wat is dan wel de bedoeling?

Jacht maken op ‘mensensmokkelaars’, met een geweer op een mug schieten?  Moeten we er iets anders achter zoeken?  Merkel gaf tijdens haar verblijf in Ankara na gesprekken met haar Turkse collega Ahmet Davutoglu te kennen dat bij de volgende vergadering der defensieministers der NAVO-landen diende onderzocht te worden “in hoever de NAVO behulpzaam kan zijn bij de bewaking van de situatie op zee en de werkzaamheden van Frontex en de Turkse kustwacht terzijde kan staan”.  

Dient de  illegale massa immigratie naar Europa slechts als alibi voor Merkels NAVO plannen?  Gaat het niet eerder om een nieuwe provocatie aan het adres van Rusland, die de legitieme regering van de Syrische president Assad met bombardementen tegen de terroristen ondersteunt?  Dankzij de Russische hulp slaagde het Syrische leger erin vooruitgang te boeken rond Aleppo.  Een nachtmerrie voor de VSA en hun EU-vazallen.  Zo verweet Merkel Rusland met de luchtaanvallen een nieuwe vluchtelingenstroom op gang te brengen.

Veel duidt erop dat een NAVO-actie in de Egeïsche Zee een voorspel is voor het ingrijpen  in de Syrische burgeroorlog opdat het Syrische leger en de Russische invloed  afgeblokt wordt.  Laten we niet vergeten dat de Amerikaanse defensieminister Ashton Carter al in oktober verklaarde dat de VSA bereid zijn tot ‘een directe actie op de grond’.  En vice-president Joe Biden gaf tijdens zijn januari-bezoek in Istanboel  te kennen dat de VSA gereed staan voor een ‘militaire oplossing’ mochten de Syrië-vredesonderhandelingen in Genève mislukken.

Wie gelooft die mensen nog?

[Totaal: 4    Gemiddelde: 4.8/5]

Reacties

Reacties