Justitie ontwerpt en betaalt PR-campagne over de ramadan

Justitie ontwerpt en betaalt PR-campagne over de ramadan

Applaus voor de ramadan! Zo kondigt de presentator van EenVandaag een bericht in de rubriek Nieuwstrend aan. De campagne #giveitup4ramadan wordt hier voorgesteld als ‘een social media actie die oproept tot verbinding en tegen radicalisering’. Dat dit initiatief in zijn geheel door het ministerie van Veiligheid en Justitie is opgezet en gefinancierd, meldt EenVandaag niet.

Een nieuwstrend is #giveitup4ramadan, met een eigen website en gelanceerd op meerdere platforms, ook helemaal niet. Drie dagen na de lancering heeft de Facebookpagina nog maar net 3000+ likes, zijn er net vijftig volgers op Twitter en wordt de hashtag ongeveer tien keer per dag gebruikt, de helft van de keren door mensen die er hilarisch de draak mee steken.

Radicaliseringsexpert
Na het tonen van de campagnevideo wordt Omar Ramadan, de directeur van Radar Advies kort geinterviewd. Hij wordt voorgesteld als radicaliseringsexpert. De presentator vertelt daarbij niets over zijn nauwe betrokkenheid bij de opzet dit project en ook hijzelf speelt zijn rol goed. ‘Het is eigenlijk een filmpje, zo begrijp ik het, dat wil uitdragen dat je als moslim in het Westen een plek verdient en kan hebben, en dat ingaat tegen de terroristische propaganda’, vertelt hij alsof hij de video voor het eerst ziet.

Feelgood
Die video bestaat uit een losse aaneenschakeling van termen: ‘AND FOR ONE MONTH THIS SUMMER – RAMADAN IS – RESPECT – COOKIES – ENDURANCE – SMILE – INVITING – NEIGHBOURS – FAMILY…enzovoorts’, geprojecteerd op enkele feelgood plaatjes die door de hoofddoeken van de figurantes een link naar de islam leggen. Hoe zo’n filmpje precies de strijd moet aangaan met geroutineerde IS-ronselaars wordt niet duidelijk, maar de heer Ramadan is op dit gebied een uitgesproken expert. Hij staat naast zijn baan bij Radar Advies aan het hoofd van het RAN Centre of Excellence, het Europese Radicalisation Awareness Network en is adviseur van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie. Eerder sprak hij ook de VN toe en werd hij ontvangen in het Witte Huis.

Alternative narrative
Ondanks de enorme complexiteit van het fenomeen radicalisering publiceert Ramadan stellingen als: ‘Schooljuffen en voetbaltrainers kunnen aanslagen voorkomen’. Hij is vooral een pleitbezorger van de subtiele aanpak via de alternative narrative: het ‘andere verhaal’ dat een stille kracht tegen radicalisering moet vormen, zo blijkt uit RAN-beleid. Hij ziet daarin een duidelijke taak voor de overheid.

Bekostigen
Omdat die overheid bij de voor radicalisering gevoelige jeugd niet erg geloofwaardig is, mag die het alternatieve verhaal vooral bekostigen. Grassroots-organisaties en de civil society zijn doorgaans wel geloofwaardig, maar missen de financiële middelen en de mediadeskundigheid die nodig is voor goede campagnes. Overheden moeten daarom geschikte structuren opzetten en bekostigen, die door zulke organisaties voor de goede boodschap gebruikt worden.

Directe overheidsbemoeienis is uit den boze want die kan de geloofwaardigheid van zo’n intiatief flink ondermijnen. Aan dat script heeft men zich bij #giveitup4ramadan niet helemaal gehouden. De ‘making of’ in Amsterdam ging meteen al gepaard met de nodige persmomentjes en wederzijdse schouderklopperij.

Reclamejongens

De campagnejongeren

Dertig maatschappelijk actieve jongeren uit dertien landen werden in mei voor vier dagen naar Amsterdam uitgenodigd. Na te zijn toegesproken door burgemeester Eberhard van der Laan en zijn favoriete ‘deradicaliseringsexpert’ David Kenning, werden de doorgaans fotogenieke youngsters in het Amsterdamse kantoor van Weiden+Kennedy, een internationaal PR- en reclamebureau aan het brainstormen gezet. Gecoached werden zij hierbij door de directeuren Alvaro Sotomayor en Blake Harrop, vooral bekend om de Just do it-campagne voor Nike. Daarnaast kregen de deelnemers ook nog eens adviezen van vertegenwoordigers van Facebook, Twitter en Google om ideeën voor de sociale media te optimaliseren.

David Kenning met campagnedeelnemers

Tegenwicht
Doel was het ontwikkelen van een sociale mediacampagne die tegenwicht biedt aan de campagne die IS voert om jongeren voor hun jihad te winnen. Er werd gekozen voor het thema ramadan waarbij het de bedoeling is dat het publiek mee gaat doen en zelf slogans en clipjes maakt. Na vier dagen sleutelen werd de campagne in het bijzijn van minister Asscher en minister van der Steur in lovende bewoordingen aan de pers gepresenteerd. Dat deze even later zonder enige achtergrond of kanttekening in EenVandaag werd voorgesteld lijkt dan ook vooral een kwestie van u vraagt, wij draaien.

Abdelkarimo
Volgens RAN Communication and Narratives moeten alternatieve boodschappen door credible messengers worden verkondigd. Blijkbaar zag men hier een geloofwaardige rol weggelegd voor journalist en regisseur Abdelkarim El-Fassi alias Abdelkarimo en zijn productiebedrijf Zouka. De reclamejongens hadden er dus geen enkele moeite mee om iemand die vindt dat we maar ‘moeten wennen aan wat meer geweld dichter bij huis‘ aan deradicalisering te koppelen. Anderzijds is het wel grappig dat iemand die zich graag als wij-zij denker profileert en tegen een VVD-minister fel uithaalde met ‘Fok joe’, Halbe Zijlstra zich wel laat inhuren voor de propaganda van diens partijcollega Ard van der Steur. Maar goed, ook Abdelkarimo’s schoorsteen moet roken. Een volgende ‘geloofwaardige’ productie als deze productie, waarin kinderen hun excuses aanbieden voor terreurdaden maakt Zouka ook niet voor nop.

Onnozel
Opmerkelijk aan dit project is de naïeve en onnozele welwillendheid waarmee in reclamemodus een uiterst complex cultureel en religieus fenomeen als de islam tot een simplistisch feelgood-gevoel gereduceerd wordt. Het klopt, lieve hoofddoekjes, pittig gekruide lamskarbonades en gezellige ramadan tafereeltjes leveren inderdaad mooie plaatjes. Maar achter die vrolijke folklore verschuilt zich een hele wereld aan stromingen, culturele invloeden, historische controverses en sociale pressie, maar bijvoorbeeld ook de emancipatiestrijd van moslim-homos of van vrouwen die zelfstandig willen zijn of hun hoofd niet langer willen bedekken.

Het feit dat dit geloof in zijn conservatieve vorm moeilijk in onze democratische maatschappij is in te passen, vormt de bron van veel maatschappelijke wrijving en van onzekerheid bij jongeren. Mensen die met veel succes auto’s, bier, chocola en voor miljarden aan sportschoenen verkopen denken misschien dat ze alles kunnen, maar de controversiële complexiteit van de islam na wat brainstormsessies met happy-clipjes naar het derde millenium helpen, dat gaat ze echt niet lukken.

Genant
Helemaal genant wordt het fake-project wanneer de Noorse deelneemster Amira, een mooie meid met een enorme krullenbos, in de #giveitup clip make-up-loos en in zwart tuniek met een suf hoofddoekje te zien is. Ook in een groepsfoto dragen de meisjes met uitzondering van één brunette allen een hoofddoek, meestal in bedekt zwart.

Is dit stereotype beeld het enige dat onze makers van hippe reclames met moslimmeisjes associëren en kunnen herkauwen? Dan komen ze hiermee voor 100% het dogma van de conservatieve islam tegemoet.

Regels
Menige ouderwetse imam kan hier heel blij mee zijn. Vooral imams die ook in Nederland nog blijven roepen dat je je aan ‘de regels’ moet houden, dat ‘de islam’ dit gebiedt, en ‘de koran’ dat verbiedt, kunnen zich in de clip helemaal bevestigd zien. Hiermee bevestigen de makers weer eens het stereotype beeld dat de islam staat voor de letterlijke navolging van regels. Een visie die jongeren enorm in hun denken wil beperken en in hun zelfstandige ontwikkeling afremt en hen daarmee juist een wij-zij denken opdringt. Ieder zijn ding. De ramadan en hoofddoekjes mag je leuk vinden. Maar negeren dat het een enorm probleem kan worden wanneer iemand niet mee wil doen?

Meningsvorming
Alsof niet juist de eigen meningsvorming het beste wapen tegen ideologisch fanatisme is. Alsof het naar eigen inzicht relativeren van religieuze regels in Nederland niet juist heel goed mogelijk en veel meer gewenst is. Alsof een zelfstandige individuele ontwikkeling islamitische jongeren niet juist meer mogelijkheden zou bieden om zich in deze maatschappij thuis te voelen.

Maar helaas, als zelfs bij redacties als EenVandaag het denken meteen stopt zo gauw het over de islam gaat, is er weinig hoop op verandering. Inmiddels lijkt de campagne voordat hij tot leven kwam alweer een zachte dood te sterven, de jonge moslim lijkt gelukkig slechter te misleiden dan verwacht.

O ja, en kijk ook nog even naar dit leuke clipje waar een glas bier in de gootsteen wordt gekieperd. Helpt echt enorm tegen radicalisering!

Leave a Reply