Verwarde Tarik ZahZah doet domme gijzelingsactie bij de NOS (video)

Tarik ZahZah

Nederland is vanavond het gebouw van omroep NOS in Hilversum ontruimd nadat de verwarde Tarik Zah Zah die verleden week zijn ouders is verloren binnen was gedrongen met een wapen en zendtijd eiste. Het journaal van acht uur werd daarom onderbroken.

De identiteit van de verdachte die donderdagavond het NOS-gebouw op het Media Park binnenviel met een vuurwapen is bekend. Het zou gaan om Tarik Zahzah uit Pijnacker.

Mensen uit zijn omgeving bevestigen dat het om Tarik gaat. De politie kan en wil de identiteit van de man nog niet bevestigen. Tarik zou Molecular Science & Technology studeren aan de TU in Delft.

De man had een pistool en zou lid zijn van een hackerscollectief. Hij eiste zendtijd op nationale televisie. Tijdens de gijzeling lieten de helden van de NOS de camera’s en microfoon lopen. De man werd zonder geweldincident aangehouden door de politie. Momenteel doorzoekt de politie het pand op explosieven.

Een journalist tweette al snel over het incident, waarvan de NOS inmiddels ook videobeelden heeft vrijgegeven.

Op die beelden is te zien hoe een man in de studio staat met een vuurwapen nadat hij in de regiekamer zendtijd zou hebben geëist. NOS-verslaggever Martijn Brink zegt aan RTL Nieuws dat de man naar een lege studio werd geleid, waarna de politie werd verwittigd.

Paniek in Hilversum. Man met wapen eist zendtijd. Journaal gaat niet door.

— Stefan vd Weijde (@scvdw) January 29, 2015

Keurig gekleed

In Nederlandse media was al snel sprake van “een keurig geklede man”. Hij geraakte binnen door de portier van het gebouw te bedreigen met een vuurwapen. Hij had een brief bij zich waarin hij de medewerkers opriep kalm te blijven, en waarin hij stelde lid te zijn van een hackersgroep die radioactieve bommen in het gebouw zou hebben geplaatst.

De politie en de hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, onder meer met helikopters. Alle NOS-medewerkers, zo’n 70 tot 80, moesten naar buiten en op politiebevel achter gebouwen gaan staan. De politie kamde het Media Park vervolgens uit om zeker te zijn dat er geen meerdere daders waren.

Krijg via via deze foto. Dit zou binnendringer @nos zijn. pic.twitter.com/hDMptvUYgh

— Rik van den Berg (@rikvandenberg) January 29, 2015

RTL Nieuws vernam verder dat NOS-medewerkers niet mogen twitteren of op een andere manier informatie naar buiten mogen brengen. Een interne mail daarover werd doorgestuurd naar de redactie.

Breaking Photo: A Helicopter above #MediaPark, Netherlands, after gunman enters broadcaster #NOS, demands airtime pic.twitter.com/D1Cs6WlECP

— Lisa Daftari (@LisaDaftari) January 29, 2015

Brief

De man had een brief bij met dreigende taal. “Wanneer u dit leest raak dan niet in paniek”, luidt die. “Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen.”

Medewerkers moesten buiten wachten:

mediapark

De eerste grappen duiken al op:

Dutch TV held hostage by suited gunman who screamed these words… #nos pic.twitter.com/Q9g4YH7oIi

— Harold Tor (@HaroldTor

Moet ik me al distantiëren van die gewapende gek bij #NOS of is het nog iets te vroeg? Laat maar iets weten. Ik sta stand by. #moslimissues

— Youssef Kobo (@Youssef_Kobo)

JeSuisNos Dit was een aanslag op onze vrije meningsuiting en op onze Westerse normen, waarden en tnawies. #nietinmijnislam

— Youssef Kobo (@Youssef_Kobo)

Leave a Reply